Новини

09.06.2018
За трета година фондация "Америка за България" връчи наградите "#ВМУЗЕЯСМЕ". Къща музей "Иван Вазов" - Сопот спечели поощрителна награда в размер на 1000 лева за нашите малки МайсторЧета и идеята за детски пленер по занаяти.

 
 

 ***

13.05.2018
Дипломиране на децата от школа "МайсторчЕта"
На 13.05.2018 г. в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" се проведе тържествена церемония по дипломиране на децата от школа "Майсторчетата".
Председателят на Сдружение "Сопотски еснафъ" - Евгени Димов връчи на децата грамоти за успешно завършен курс на обучение по дърворезба и работа с кожа. Специален гост на церемонията бе Евгений Добрин - майстор ковач от Русия.


 ***

11.05.2018
Днес стартира Националният ножарски пленер "Работилницата" - Сопот, който ще продължи до 13 май 2018 година. Той се организира за трети пореден път в града на Вазов, със съдействието на Община Сопот, Сдружение "Сопотски еснафъ", Къща музей "Иван Вазов" и Регионална занаятчийска камара - Пловдив. В пленера ще се включат над 70 майстори занаятчии от всички краища на България.

 

  ***

10.05.2018

***
07.05.2018
Моменти от курса по фина дърворезба, металогравюра и инкрустации, организиран от Сдружение "Сопотски еснафъ", под ръководството на майстор Евгени Димов.

  
***

20.12.2017
Откриване на фотоизложбата "Моят живот е моята отговорност" на Комплекс за социални услуги - Сопот в Етнографски център "Сопотски еснафъ"

                                                                             
                                                                              ***
15.12.2017
Коледна работилничка

https://photos.app.goo.gl/nSRn0uildymwwLVt1 
14.12.2017
 

 ***

21.11.2017
Отбелязване на  Деня на християнското семейство


 ***

12.11.2017
Работилница по декупаж в Етнографски център - Сопот

 

 ***
23.10.2017
Днес в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" бе открита изложба-базар на детски рисунки, картини и предмети.
Инициативата е организирана от Комплекс за социални услуги - Сопот и е по повод 10 години от неговото създаване.
На мероприятието присъстваха г-н Деян Дойнов - кмет на община Сопот, г-н Станислав Стоенчев - началник отдел "Образование и култура", директора на КМ "Иван Вазов" г-жа Борислава Петрова и деца от ДГ "Приказен свят".


***
04.09.2017
Гостуващата изложба "Магнетичния северозапад" на Етнографски музей- Берковица бе открита в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" на 04.09.2017 г. по случай празника на града. Изложбата бе представена от Иво Пешков - директор на Музеен комплекс - Берковица, който разказа за неповторимото очарование на берковската керамика.

 

***
04.09.2017
Фолклорни носии и аксесоари от различни области на България в града на Вазов
На 04.09.2017 година в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" се състоя откриване на изложбата "Български традиции и обичаи" на Албена Стоянова. Тя е събирала автентични мъжки и женски народни носии от цяла България, известни със своите шевици, цветове и материали. Стоянова не е само колекционер, тя е майстор на национални кукли и член на Регионалната занаятчийска камара в град Шумен.
Изложбата ще остане в Етнографския център до края на месе

 

 ***
20.05.2017
Европейска нощ на музеите - Сопот 2017
Къща музей "Иван Вазов" отбелязаха Нощта на музеите с богата културна програма. Тя бе открита от директора на музея Стефан Филчев и стартира с филма "Вазовият Сопот" на Димитър Гешков, посветен на културно-историческите забележителности на града. Последва кратка художествено-литературна програма на тема: "Преклонението на Иван Вазов пред природата - неговата религия " с водещ Валентина Минкова, в която взеха участие ученици от СУ "Иван Вазов" , членове на Литературен клуб - Сопот и Мъжка вокална група към НЧ "Иван Вазов - 1871" - Сопот. Кулминацията бе отбелязване на 60 години от смъртта на Борис Вазов, представено от уредника на музея Надежда Георгиева, с участието на Вазови родственици. Жеко Спиридонов разказа спомени за семейството и за самия ген. Владимир Вазов. Доцент д-р Анна Бориславова Николова - внучка на Борис Вазов и дъщеря на Бинка Вазова. Тя говори за дядо си Борис, както и за баба си Елисавета Консулова - известна художничка.
Програмата в музея на Вазов завърши с художествен рецитал на актьора Янко Лозанов, който изрецитира Вазови стихотворения.
Нощта на музеите продължи и в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" със "Серенади под сурдинка" и демонстрация на занаяти за малки и големи.


 

  ***

14.05.2017
Стартира Ножарския пленер "Работилницата 2017" в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ", организиран от Община Сопот, Сдружение "Сопотски еснафъ", РЗК-Пловдив и Къща музей "Иван Вазов". Над 65 участника от цяла България ще демонстрират традиционните български занаяти в града на Вазов. Нашите гости ще имат възможност да опитат жива бира.


 ***

25.04.2017
Гости от Латвия по проект "Еразъм +" на НУ "Неделя Петкова" посетиха музейните обекти на град Сопот. Те се запознаха с творчеството на Иван Вазов в родния му дом, докоснаха се до методите на обучение през Възраждането в Радиното училище, наблюдаваха демонстрация на занаяти, насладиха се на народна музика и се потопиха в магичната атмосфера отпреди 100 лета, отпивайки глътка ароматно кафе на пясък в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ".


 ***

13.04.2017
Днес на Велики Четвъртък сръчните дечица от детските градини – Приказен свят и Слънчево детство боядисваха яйца и се запознаха с традициите, свързани с Великден! Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" се изпълни със звънливи детски гласчета, за отлично представителите се в Конкурса за най – красиво великденско яйце имаше награди, а община Сопот осигури почерпка за децата.


***

08.04.2017
Възпроизвеждане на обичая „Лазаруване” с участието на ученици от 3„а“ клас на НУ „ Неделя Петкова“ гр. Сопот с класен ръководител г-жа Тотка Георгиева.
Прочети още тук


***   

03.04.2017
Откриване на изложбата "Писани великденски яйца от Чепинския край", в присъствието на кмета на община Сопот- Деян Дойнов, Георги Куманов- уредник в Исторически музей - Велинград, доц. Светла Ракшиева от Института по етнология към БАН, Станислав Стоенчев, шеф на отдел "Култура". Посетителите се насладиха на уникалните техники на изписване, демострирани от доц. Ракшиева, която час преди отриването на изложбата обучи и деца от ЦРД в това интересно изкуство.Излофбата ще гостува в рамките на следващия месец в Етнографски и занятчийски център "Сопотски еснафъ".
                           ***                      

01.03.2017

Ученици от НУ "Неделя Петкова" с голямо желание помогнаха на Баба Марта и нейната внучка и направиха мартенички.


 ***
20.02.2017


Община Сопот
Къща музей „ Иван Вазов“
Етнографски и занаятчийски център „Сопотски еснафъ“

организират

„Сирни Заговезни в Сопот“
на
26.02.2017
/ неделя/

с участието на:

Кукерска група при НЧ “Васил Левски – 1928”, с. Климент и Женска фолклорна група „Незабравка“ към НЧ „Иван Вазов – 1871“

Програма:

14.30 часа, място: центъра на гр. Сопот
* Кукерски ритуал, прогонващ злите сили - за една здрава и успешна година.  

15. 00 часа, място: тревната площ до р-т „Чичовци“, срещу къща за гости „Чардака“
* Възстановка на ритуалите за Сирница


В тази връзка обявяваме конкурси:
Кулинарен конкурс за традиционни сирнишки гозби
Конкурс за най- добър детски маскараден костюм/ най-оригинална традиционна кукерска маска (ръчна изработка)
Победителите ще бъдат оценени от компетентно жури и наградени на място.

Бъдете част от нашата възстановка на празника Сирни Заговезни! Усетете атмосферата и се потопете в духа на българските традиции и обичаи!
Нека заедно да възстановим и запазим българското! ***

28.01.2017
Линк на Отчет за работата на ЕЗЦ"Сопотски еснафъ" през 2016г.

***

05.01.2017
Голямо и щедро дарение получи къща музей "Иван Вазов" от носии- мъжки и женски, черги, кърпи, престилки, предмети от бита, което ще обогати етнографския фонд на музея.Благодарим на Ваня Георгиева!
 

***

30.12.2016
Приключи благотворителният Коледен базар  за набиране на средства за лечението на четиригодишната Вяра Кръстанова, организиран от Къща музей "Иван Вазов".
В инициативата взеха участие местни занаятчии, деца от детските градини, Центъра за работа с деца и Комплекс за социални услуги, които направиха коледни картички, сувенири и сурвачки.
Общата сума на събраните средства възлиза на 807 лева.
Директорът на КМ "Иван Вазов" Стефан Филчев предостави събраната сума на Веселина Кръстанова - майка на 4 годишната Вяра от град Сопот, с цел подпомагане на лечението на детето.
Благодарим на всички хора с големи сърца!***

15.12.2016
На 19 и 20.12.2016г., къща музей „Иван Вазов“ организира коледен благотворителен базар. Базарът се осъществява с участието на местни занаятчии, на деца от Центъра за работа с деца и Комплекс за социални услуги в гр. Сопот. Събраните средства ще бъдат дарени на четиригодишната Вяра Кръстанова, която страда от остра лимфобластна левкемия. Очакваме ви на 19 и 20.12.2016 година от 16.00 до 18.00 часа пред КМ "Иван Вазов"! 
Да отворим сърцата си и да помогнем на малката Вяра да оздравее!


 ***

18.11.2016
Занаятчийски курс в Етнографски и занаятчийски център "Сопотски еснафъ", организиран от майстор Евгени Димов.